vissza

 

SZAKKÖNYVTÁR

 

A könyvtár elődje az 1882-ben alakult Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet könyvgyűjteménye. Kezdetben főként adományozás útján gyarapodott. Gyűjteményünk e régi darabjain feltűnik még az egyleti könyvtár cimkéje. Az első világháború előtt több mint kétezer kötetből állt, s ma 12 201 db könyvet, folyóiratot és digitális anyagot tartalmaz. A szakkönyvtár 1982 után a Fő utcán nyílt kiállítási épület, az ún. Cselley-ház földszintjére került, s itt működik ma is. A múzeum büszkesége a régi könyvek, hungarikák néhány száz darabos, országosan is regisztrált gyűjteménye. Olyan könyvritkaságok találhatók itt, mint Bél Mátyás Notitia Hungariae novae historico-geographia c. monográfiájának mind az öt kötete a XVIII. század első feléből. Ezt Zichy Jenő gróf, a megye főispánja ajándékozta az egyletnek 1892-ben. Érdekesség Széchényi István volt Moson megyei követnek közlekedési minisztersége alatt saját kezűleg Moson megye rendjeinek ajánlott munkája a magyar közlekedésügy rendezéséről.

Magyaróvárott látta meg a napvilágot Alber Nepomuk János neves egyházi író, akinek latin nyelvű dogmatikai munkái nagy számban vannak képviseltetve. Néhány szép numizmatikai könyvünk, illetve sorozatunk (pl. Cohen katalógus) is van.

Önálló gyűjteménycsoportot képeznek az 1841-ben Czéh Sándor nyomdász által létrehozott első magyaróvári kölcsönkönyvtár német és francia nyelvű kötetei, melyek sokáig egy lakóház padlásán porosodtak.

Egyedi kézírásos monográfiáit a könyvtár kiegészítő közel 1000 tételből álló adattár tartalmazza. Jelentős a 15000 darabos történeti dokumentációs anyag, amely számos tipográfiai érdekességet foglal magába, döntően a helyi Czéh-féle nyomdából.

A múzeum könyvtára nem nyilvános, de kutatókat, helytörténettel foglalkozókat előzetes bejelentkezés után fogadunk. Helybeni olvasás lehetséges. Jelentkezés a múzeum telefonszámán.

 

online könyvtár