vissza

 
 
Bartoniek Anna: Bubifrizurás önarckép,
1930 körül, olaj, vászon, 70×60 cm
j.j.l. Bartoniek, courtesy by Kieselbach Tamás
 
"A FESTEGETÉS MÁR NEM MAGÁNÜGY, NYILVÁNOSSÁGOT KÍVÁN"
Modern festőnők a két háború között
 
Helyszín:
Hansági Múzeum - Cselley – ház (Mosonmagyaróvár, Fő út 19.)
 
Időpont:
2024. május 17. 17:00 – 18:00
 

Az előadás témája a hazai művészettörténet-írás által évtizedeken át hanyagolt magyar női modern művészcsoport történetének a bemutatása. A Képzőművésznők Egyesületének Új Csoportja merész tematikájú, erőteljes stílusú képekkel jelentkezett 1931-ben a hazai és nemzetközi közönség előtt. A budapesti Nemzeti Szalonban rendezett tárlat eredményeképp ragadt rájuk a „Női Nyolcak” elnevezés, amely utalt a kiállítás különleges hangnemére. Kiállított műveik általában a festőnők művészetét övező addigi sztereotípiákra adott csattanós válaszként is értelmezhetők. Az előadás a női művészet szakmai elismeréséhez vezető folyamatok kielemzését és a 15 művésznő műveinek értelmezését fogja tartalmazni.
A prezentációt Dr. Kopócsy Anna PhD. tartja meg, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékén tanít. Fő kutatási területe a 19-20. századi magyar és egyetemes művészet. Szűkebb érdeklődési területe a két világháború közötti magyar művésznők életműve.
 
A belépés díjtalan, szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
 
A programon kép/videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a Hansági Múzeum a felvételeket közösségimédia felületein és honlapján felhasználja.