vissza

Absztrakt Realizmus Realista Absztrakt Gasztonyi Kálmán és Bors Györgyi festőművészek közös kiállítása

Hansági Múzeum – Cselley–ház, 2023. május 18.–június 25.

 

2023. május 18-án nyílik meg a Gasztonyi Kálmán és Bors Györgyi művészpáros közös kiállítása a Hansági Múzeumban. A tizenkét festményt felsorakoztató kiállítás nem új összefüggéseket, hanem egy nemzetközileg elismert művészpár képzőművészetének mélységeit fogja bemutatni.

Gasztonyi Kálmán (Budapest, 1964– ) festészeti tanulmányait 15 évesen kezdte, és első mestere a Szőnyi István tanítvány Nagy János festőművész volt. Később az ARTEX Külkereskedelmi Vállalat szabad szellemű műhelyében Wessely Tibor tanítványa lett, amit szakmai fejlődésének egyik legmeghatározóbb epizódjának tartja. Intézményen kívülisége ellenére – vagy éppen azért! – megismerte a klasszikus mesterek festészeti technikáját. 1992 óta kiállító művész. Annak ellenére, hogy korai munkái megjelentek a nemzetközi műtárgy kereskedelemben, száznál több műve került németországi magángyűjtők és közgyűjtemények tulajdonába. Többek között a Nemzetközi Kajak‑Kenu Szövetség egykori elnökéről, Sergio Orsi-ról festett portréja Firenzében található, a budapesti Deák téri Evangélikus Múzeum tulajdonában van Ordas Lajos teológiaprofesszort ábrázoló festménye, a sziráki Teleki–Degenfeld kastélyban pedig négy Teleki portréja látható. Ars poeticáját a következőképpen fogalmazta meg. “Egy képzőművészeti alkotás értékét, annak egyedisége és technikailag tökéletes kivitelezése adja.“

Bors Györgyi (Tapolca, 1977–) grafikai tanulmányokat folytatott több évig Budapesten a Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskolában Benedek György festő és szobrászművésznél. Ugyanakkor mestere volt Gasztonyi Kálmán, akitől elsajátította az olajfestés különböző technikáit. Műalkotásai önreflexió eredményeként születnek, erősen személyesek, hitelességüket az individuumból és az egyén alkalmas kifejezésmódjából merítik. Meg van bennük a művész által megélt elveszettség és gyökértelenség, valamint a gyógyító és transzformáló hatású alkotófolyamat az egyetemes önreflexió alkotóprogramjának érzelmekkel fűtött kidolgozásán belül. A konstruktivizmus, a lírai és a tág értelemben vett geometrikus absztrakció forma és jelrendszerébe kezdte el besűríteni mindazt amit önmagáról, a világról, valamint önmaga és a világ kapcsolatáról gondol és tapasztalt. Munkái szerepeltek hazai és nemzetközi pályázatokon, kiállításokon (Magyarország, Olaszország, Anglia, Kína, USA, Spanyolország)

 

A kiállítás kurátora: Juhász Bálint

 

 Gasztonyi Kálmán: A festő bemutatja a fotósnak, Jézus modelljét, 2017, 80×80 cm, olaj, vászon

 

 Gasztonyi Kálmán: Az élet paradoxona, 70×140, olaj, vászon

 

Bors Györgyi: Ad infinitum, 2022, 80×80 cm, olaj, vászon

 

Bors Györgyi: Hommage Bak Imre, 2023, 110×80 cm, olaj, vászon

 

Bors Györgyi: Önuralom, 2022, 90×100 cm, olaj, vászon

 

Bors Györgyi: Pandora szelencéje (Pandora's box), 2021, 60×70 cm, olaj, vászon,

Chianciano Biennale 2022

 

Bors Györgyi: Utolsó ítélet, 2021, 50×70 cm, olaj, vászon, Nemzetközi festészeti verseny-Platina díj, Arizona

 

Bors Györgyi: Everyone has a place in the world (Mindenkinek megvan a helye a világban),

2020, 100×70 cm, olaj, vászon

 

Gasztonyi Kálmán: Hommage á Vermeer; Lány vizeskancsóval, 2022, 80×60 cm, olaj, vászon

 

Gasztonyi Kálmán: Abuse, 2020, 100×60 cm, mixed media, 2020. Nemzetközi festészeti verseny Hong Kong III. díj

 

Gasztonyi Kálmán: Hitetlen Tamás, 2020, 70×70 cm, olaj, vászon

 

Gasztonyi Kálmán: Szundikáló teremőr Gerhard Richter kiállításán, 2021,

100×120 cm., akril, olaj, vászon