vissza

Az Utazó Múzeum programunk lehetőséget kínál arra, hogy a távolabb lévő intézmények diákjai is bepillantást nyerjenek a múzeumban őrzött értékekre. E szolgáltatást igénybe vevők intézményét meglátogatva tartjuk a kínálatból kiválasztott foglalkozásokat. A témától függően viszünk a helyszínre műtárgyakat, melyeket természetesen a gyerekek megtapinthatnak, kézbe vehetnek. A témákat igyekeztünk a korszerű oktatási módszerekkel/eszközökkel a gyerekek számára érdekessé téve megtervezni. Azt kívánjuk elérni, hogy a mindennapjaikban természetessé váljék egy-egy múzeum – köztük a Hansági Múzeum – meglátogatása, a múlt iránti érdeklődésük kíváncsisággá alakuljon.

A foglakozások időkerete változó. Függ a témától, illetve választható hozzá kézműves foglalkozás. Általában kivetítéssel együtt, interaktív módon zajlanak a foglalkozások.

A foglalkozások az alábbi feltételekkel vehetők igénybe: a látogatási szándékot és kérést jelezzék múzeumpedagógusunknak az alábbi e-mail címen: muzeumpedagogia@hansagimuzeum.hu. A foglalkozások költsége: 150 Ft gyermekenként.

 

 

 

Múzeum a bőröndben – Műtárgyak a tanteremben

 

 

Gyermekvilág, gyermekjátékok

A Hansági Múzeum állandó kiállításához kapcsolódó foglalkozás során beszélgetünk a falusi élet mindennapjairól, ismerkedünk a használati tárgyakkal, lakhellyel. Beszélgetünk az akkori gyerekjátékokról. Egyet-egyet életre is keltünk.

 

Mesélő mesterségek

A múlt század világa ezer arcát mutatja annak, aki ismerkedik az akkori mesterségekkel, eszközökkel, létrejött remekművekkel. A műtárgyak segítségével keltjük életre a céhes ipar emlékeit, egy-egy elfeledett mesterséget.

 

Gyurkovics-kuckó

A magyar irodalom pentatlonistájának sajátos világába pillanthatunk be a Cselley-házban kialakított emlékszobában. A foglalkozás során e sajátos, sokszínű világból kapnak ízelítőt a résztvevők. Felfedezhetik költészetének játékosságát.

Kapcsolódó kézműves foglalkozás: versillusztráció készítése

 

Czéh Sándor, a nyomdász és Kumpf Antal, a fotográfus

A másfél évszázaddal ezelőtti nyomdatechnikával és a fényképezés hőskorával találkozhatnak a gyerekek az állandó kiállításon. Beszélgetünk e két mesterségről, s megtekinthetnek néhány valódi ritkaságot.

Kapcsolódó kézműves foglalkozás: nyomdaklisé lenyomat készítése

 

Pannonia provincia

Tárgyi emlékek sokasága segít elképzelni a virágzó ókori település mindennapjait, a légiósok életét, a korabeli divatot, lakáskultúrát.

Kapcsolódó kézműves foglalkozás: dombornyomat készítése

 

A programokra a tervezett múzeumlátogatás előtt egy héttel kérnénk a bejelentkezést.

 

 

A foglalkozások költsége: 200 Ft/fő