vissza

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum állandó kiállításainak folyamatos karbantartása és megújítása szükségessé teszi, hogy a bemutatott műtárgyakat és dokumentumokat restauráljuk. Elsőrendű érdekünk ugyanis, hogy a látogatók pozitív élménnyel távozzanak a kiállításból. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a kiállítás és a kiállított műtárgyak ne mutassanak leromlott s elhanyagolt képet. Nem engedhető meg, hogy a bemutatott festményekről peregjen a festék vagy lyukasak legyenek, mint ahogy visszatetszést kelthetnek a durván vagy éppen ügyetlenül „restaurált” tárgyak is.

 

A XVIII. századi Konyhai csendélet az 1982-ben átadott Cselley-ház XVII-XIX. századi lakáskultúrát bemutató tárlatán kapott helyet. Az érett barokk bútorok között elhelyezett festmény a Magyarországon ritka csendélet műfajába tartozik. A korábbi beavatkozások már a laikus számára is jól látható módon elütnek az eredeti részektől. A kép keretét korábban szakszerűtlenül javították, amely igencsak feltűnő különbségekhez vezetett.

 
Az aranyozott keret restaurálására 2012-2013-ban került sor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az újjávarázsolt műtárgy eredeti helyén, a Cselley-ház állandó kiállításán látható.
 
 
A restaurálási dokumentáció megtekinthető itt.