vissza

Múzeumok Őszi Fesztivál programja 2019

Hansági Múzeum

 

A múzeum rejtélyei - Éjszaka a múzeumban 

 

Töltsünk el közösen egy rejtélyes „éjszakát” a múzeumban!

 

 

 

A Mosonvármegyei Múzeum és a Cselley-ház kiállításai, a belváros épületei őrzik a múltat. Találkozzatok a múlt egy-egy szeletével egy játékos program keretében!

 

Mosonvármegyei Múzeum 2019. szeptember 17. 18.00-00.00 

 

 

Nincs talán még feledve a dal

 

 

 

A népi ihletettségű, sajátosan egyéni hangú, allegorikus költeményeket alkotó Tompa Mihály emlékét idézzük meg a 2017-ben útjára induló emléknapok folytatásaként kiállításunkkal és a róla szóló előadással.

 

2019. szeptember 27. 17.00 Cselley-ház

 

 

 

A zene a lélek szava - Zenei világnap a Cselley-házban

 

 

 

A zene világnapját egyházi zenével köszöntjük a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Római Katolikus Plébániatemplom Szent Krisztina kórusának koncertjével, a Cselley-ház barokk termének egyházi témájú festményei körében.

 

Cselley-ház- 2019. október 1. 18.00

 

 

Moson egyházi épületei mesélnek

 

 

 

Az egykori Moson mezőváros három legfontosabb egyházi épülete mesél az utókornak. Az Építészet világnapján ismerkedjünk meg a Nepomuki Szent János plébániatemplom, a Királydombon álló kápolna, valamint a Rozália kápolna történetével.

 

Nepomuki Szent János plébániatemplom – 2019. október 4. 17.00

 

 

 

Szabad hazában

 

 

„A laktanya elé érkező fegyvertelen emberek nemzeti színű zászlókat lengettek, egyesek a Himnuszt, mások a Szózatot, a Kossuth-nótát énekelve haladtak…” Az utazó múzeum foglalkozásaival az '56-os forradalom és szabadságharc eseményei és áldozatai előtt tisztelgünk.

Utazó múzeum

 

2019. október 14-18. 11.00-14.00

 

 

 

Festmények színes világa üvegen

 

 

A Magyar Festészet Napjához kapcsolódóan közös alkotásra invitáljuk az iskolás gyerekeket, fiatalokat, akik a program keretében megismerkedhetnek a Hansági Múzeum festménygyűjteményében látható ismert magyar képzőművészek alkotásaival.

 

Cselley-ház – 2019. október 15-17. 14.00-16.00

 

 

Látogatás a főhercegi malomban

 

 

Mosonmagyaróvár mindkét folyóján az Árpád-kor óta dolgoztak malmok.  A Habsburg-uradalom tulajdonában lévő Lajta-parti malom az évszázadok alatt valódi üzemmé vált. A különleges tárlatvezetés igazi csemege lesz az érdeklődők számára.

 

Deák tér – 2019. október 17. 16.00

 

 

Rakovszky kalandos útjai

 

 

 

Rakovszky Béla, mint diplomata járta a világot. Útjai során készült páratlan gazdagságú és értékű fotógyűjteményével is ismerkedhet a nagyközönség.

 

Cselley-ház – 2019. október 31. 17.00

 

Márton lúdja és a zenélő poharak

 

 

Az ősztől egy különleges zenei csemegével búcsúzunk. A hagyományos hangszerek helyett gondosan kiválogatott üvegpoharak játsszák a főszerepet, no meg a megszólaltatójuk, Glasso, Varga Bence.

 

Cselley-ház – 2019. november 9. 17.00